Klik en luister!

Over afasie.net

1. Over Afasie.net

Afasie.net is een website van en voor volwassenen met afasie, hun familie, vrienden, collega's, bekenden en vrijwilligers.

Op afasie.net vind je informatie over afasie, over hulpmiddelen, boeken en websites.

Je vindt hier ook de adressen van afasie-teams, afasie-centra, sociëteiten, en behandelaars.

En: je kunt on-line oefenen.

 

2. Wat is wat?

Hier vind je uitleg van termen en begrippen die de verschillende behandelaars misschien gebruiken. We proberen alles kort maar duidelijk uit te leggen. Zo nodig verwijzen we naar andere websites, waar je meer informatie kunt vinden.

Mis je een begrip? Ben je het niet eens met de uitleg? Mail ons! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

3. Adressen

Hier vind je adressen van afasie-centra, afasie-sociëteiten, afasie-koren, en vrijgevestigde afasie-therapeuten.

We hebben de informatie overgenomen van andere websites. We kunnen daardoor niet garanderen dat de informatie nog up-to-date is!

Heb je een correctie of aanvulling? Wil je een soos of therapeut toevoegen? Mail ons:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

4. Advertenties

Bij 'Advertenties' vind je een overzicht van hulpmiddelen, boeken, cursussen, websites, en alles wat interessant kan zijn voor bezoekers van afasie.net. 

De gegevens zijn overgenomen van andere websites. We kunnen dus niet garanderen dat alle informatie correct en up-to-date is.

Afasie.net heeft verder geen commerciële belangen bij de produkten die je hier vindt. Wij verkopen deze produkten niet zelf! Als je meer informatie wilt of een produkt wilt kopen, dan moet je naar de website gaan, die bij de advertentie wordt opgegeven.

Wil je een advertentie corrigeren of toevoegen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermelding van een advertentie is gratis - maar we nemen alleen advertenties op van produkten die interessant zijn voor de bezoekers van afasie.net. 

5. Afasie en Lezen

Afasie en Lezen was de naam van een werkgroep van de Nederlandse BiBliotheek Centrale (toen: NBLC), in samenwerking met vrijwilligers uit de afasie-wereld.

Het doel van de werkgroep was om:

 1. Bibliotheken beter toegankelijk te maken voor volwassenen met afasie, door bibliothecarissen te informeren over afasie en de communicatie met volwassenen met afasie. 
 2. Bibliotheken te adviseren over de voorwaarden waaraan de collectie (boeken, overige materialen) moet voldoen voor bezoekers met afasie. In dit kader zijn er onder meer lijsten ontwikkeld met titels die geschikt zijn voor (sommige) lezers met afaie. 
 3. Nieuwe materialen te ontwikkelen, voor lezers met afasie. In samenwerking met de Nederlandse Blindenbibliotheken zijn er onder meer 'langzaam gesproken' mee-leesboeken ontwikkeld voor lezers met afasie. Ook zijn er "Geheugensteuntjes" gemaakt door vrijwilligers: korte samenvattingen die lezers met afasie kunnen helpen bij het lezen van 'gewone' boeken. Zo'n Geheugensteuntje was een lijst met de namen van de belangrijke personen in het boek en per hoofdstuk een korte samenvatting.

In 19?? is de werkgroep opgeheven. Op deze website maken we gebruik van de deskundigheid en materialen die destijds door de Werkgroep Afasie & Lezen ontwikkeld zijn, aangevuld met nieuwe inzichten en materialen.

De "Afatische Sonetten" die je hier vindt, zijn destijds uitgegeven door de Werkgroep Afasie en Lezen. 

6. Oefenen

Hier vind je

Online oefeningen:

 • Een verzameling interactieve oefeningen, die ontwikkeld zijn voor www.afasie.net. De verzameling wordt steeds verder uitgebreid. Op dit moment zijn er oefeningen op verschillende niveaus, van letters natypen tot zinnen afmaken. 
  Je kunt iedere oefening net zo vaak doen, als je wilt. Iedere keer krijg je een willekeurige selectie van items te zien, uit een grotere database.
  De resultaten worden niet opgeslagen.

  De oefeningen kun je doen op een PC, een laptop, of een iPad of andere Tablet. Wanneer je een iPad of andere Tablet gebruikt, moet je eerst een gratis 'player' installeren. De instructies krijg je wanneer je een oefening opent op je iPad. Je hoeft de 'player' maar een keer de installeren; daarna kun je alle oefeningen on-line of offline gebruiken.

  Je kunt de online oefeningne zelfstandig doen. Maar ze hebben waarschijnlijk meer effect, wanneer je de oefeningen met iemand samen doet. Dan oefen je immers twee dingen tegelijk: interactie met de computer, en het communiceren met een echte persoon. Meer informatie over de oefeningen vind je bij 'Instructies' (onder het kopje: Oefeningen).

Werkbladen

 • Hier vind je werkbladen die je kunt downloaden en printen, om te oefenen met pen en papier. Er zijn werkbladen met symbolen, letters, cijfers en korte woorden.
  Je kunt de werkbladen downloaden als kant-en-klaar pdf-bestand om te printen. Maar ook als Word (.docx) bestand, zodat je lettertype, formaat, kleur, en evt alles kunt aanpassen voordat je een werkblad print. 
  De eerste werkbladen zijn vooral bedoeld om de fijne motoriek, de schrijfbeweging, te oefenen. 

Woordenboek

 • Foto's, geordend op betekenis en alfabetisch.
 • Selecteer een woord met de muis, en klik op het icoon van de luidspreker: het woord wordt uitgesproken. De uitspraak maakt gebruik van Google 'tekst naar spraak'. Het is een computer-stem.
 • Klik met de rechtermuis-knop op een plaatje en bewaar het op je harde schijf, om te gebruiken voor een communicatie-programma of bord, of om te printen als oefenmateriaal.

7. Klik en Luister

De website gebruikt Google tekst naar spraak om teksten te laten voorlezen. Gebruik de muis om een woord of een zin te selecteren en klik op 'Klik en luister'. 

Klik en luister!